∇ Program 

Film- och eventprogram

Carl International Film Festival 2020 invigs kvällen den 21 augusti.

Årets program är ett fyrverkeri av filmkonst och samtidigt en unik upplevelse för besökaren – den första i sitt slag. Över 30 filmer kommer visas för en båtburen publik i Saltö Fiskhamn och vi garanterar att det finns något för alla – från den yngsta publiken till de mest hängivna cineasterna. En dynamisk blandning av dramatiska filmer du sannolikt inte kommer att få uppleva på bio i Sverige, samt en rad svenska klassiker.

Emellanåt får vi även en inblick i Carla 2020, den tredagarskonferens som arrangeras parallellt med CIFF för mångfald och integration inom film- och TV-industrin.

Fokusland: Sverige. I år riktar Carl International Film Festival blickarna innanför gränserna och presenterar en rad svenska klassiker och moderna filmer som en del av Fokusland filmprogram.

Baltic Sea Open. Ett utbud av nya långfilmer från Östersjöregionen visas på kvällarna som en del av programmet Baltic Sea Open medan fyra av dem tävlar i Baltic Sea Competition.

Carl Award. Och det blir ingen festival utan prisutdelning! Årliga Carl Award tilldelas någon av årets tävlingsfilmer den 24 augusti.

Fredag 21/8 

Rulla ut röda mattan på kajen! Carl International Film Festival (CIFF) rivstartar med nostalgisk skrattfest i Saltö Fiskhamn när vi visar klassikerna ”Göta Kanal” på eftermiddagen och ”Att angöra en brygga” som nattbio. Årets invigningsfilm är den feministiska komedin ”Force of habit”.

Vi pratar med en av filmens kvinnliga regissörer och lyssnar även på vad som händer i filmforumet Carla 2020 som anordnas under festivalen – och som kan ses i sin helhet på nätet. Dagen kantas också av musik, intervjuer och överraskningar – liksom alla dagar under festivalen!

Invigningsdag 

15:00 – Göta kanal eller Vem drog ur proppen? (1981, Fokus Sverige)

17:00 – Invigning av Carla 2020

19:00 – Invigningsceremoni av Carl International Film Festival 2020

20:00 – Invigningsfilm Force of Habit (2019, Baltic Sea Open)

21:30 – Att angöra en brygga (1965, Fokus Sverige)

Lördag 22/8

Lördagens program både roar och oroar. Familjefesten drar igång med Lasse Åbergs klassiker ”Sällskapsresan” och ”S.O.S” och följs av Per Åhlins vackra animerade film ”Resan till Melonia”. Därefter Suzanne Ostens komedi ”Bröderna Mozart” om det problematiska arbetet med en operaföreställning – och som avslutning på kvällen; Hasse Alfredssons vackra och mörka drama ”Den enfaldige mördaren”.

Under lördagen presenteras också de första filmerna i Baltic Sea Competition som tar oss genom danskt familjedrama i kriminella miljöer (Wildland) och vidare till norra Ryssland dit konstläraren Antonina följt sin make som är politisk fånge (The pencil). Publiken kommer ha möjlighet att ställa frågor till de båda regissörerna Jeanette Nordahl respektive Natalya Nazarova. Två spännande filmskapare i årets tävling – som enbart representeras av kvinnliga regissörer!

– Dagspass

08:30 – Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten (1980, Fokus Sverige)

10:45 – Resan till Melonia (1989, Fokus Sverige)

13:00 – SOS: En segelsällskapsresa (1988, Fokus Sverige)

15:15 – Bröderna Mozart (1986, Fokus Sverige)

– Kvällspass

18:00 – Wildland (2020, Baltic Sea Competition)

20:15 – The Pencil (2019, Baltic Sea Competition)

22:30 – Den enfaldige mördaren (1982, Fokus Sverige)

Söndag 23/8

Familj är en röd tråd genom söndagens program. Börja med att packa frukostkorgen och sätt hela familjen i båten för ett Jönssonligan-maraton under söndagsförmiddagen. Sedan växlar vi raskt över till ”Barnförbjudet” av Marie-Louise Ekman. Tävlingsprogrammets två sista filmer bjuder på ett polskt drama (”All for my mother”) där barnhemsflickan Ola drömmer om att hitta sin mamma.

I den tyska filmen ”Kids run” är rollerna ombytta då en pappa vill få tillbaka sina barn genom att tjäna pengar på en boxningsmatch. Även på söndagen ges möjlighet att ställa frågor till regissörerna Malgorata Imielska och Barbara Ott. Sommarkvällen avslutas därefter med ett leende; ”Sommarnattens leende” av mästaren Ingmar Bergman.

– Dagspass

08:30 – Jönssonligan & DynamitHarry (1982, Fokus Sverige)

11:00 – Lilla Jönssonligan på styva linan (1997, Fokus Sverige)

13:15 – Jönssonligan dyker upp igen (1986, Fokus Sverige)

15:30 – Barnförbjudet (1979, Fokus Sverige)

– Kvällspass

18:00 – All for my mother (2019, Baltic Sea Competition)

20:30 – Kids Run (2020, Baltic Sea Competition)

22:45 – Sommarnattens leende (1955, Fokus Sverige)

Måndag 24/8

Det blir en dramatisk måndag på alla sätt. Inte minst i klassiska ”Utvandrarna” där Karl-Oskar och Kristina lämnar Småland för ett nytt liv i Amerika. Eller i Pernilla August ”Svinalängorna” där Leena tvingas göra upp med sitt förflutna. I tyska ”Pelican blood” (skriven och regisserad av Katrin Gebbe) följer vi Wibeke som adopterar femåriga Raya från ett barnhem i Bulgarien vilket utvecklar sig till en slags thriller.

Därefter förflyttar vi oss till vårt grannland Norge och tittar på ”Flykten över gränsen” (regi: Johanne Helgeland) där vi följer några barn som flyr nazisterna under kriget. Sist på kvällen går vi till botten med det svenska dykardramat ”Breaking surface” där två systrar kämpar för livet under ytan. På plats finns filmens producent Julia Gebauer som berättar om den spännande inspelningen. Vi avslöjar även vem som blir vinnaren av året Carl Award!

OBS! Ny tid för visning av “Pelican Blood” (tidigare – Tisdag 25/8 18:30)

– Dagspass

09:30 – Utvandrarna (1971, Fokus Sverige)

13:00 – Svinalängorna (2010, Fokus Sverige)

15:15 – Pelican Blood (2019, Baltic Sea Open)

– Kvällspass

18:00 – The Crossing (2020, Baltic Sea Open)

20:00 – Carl Award ceremoni

21:00 – Breaking Surface (2020, Fokus Sverige)

Tisdag 25/8

Lasse Hallström och Lars Molin drar igång tisdagen med sina älskade filmer ”Mitt liv som hund” respektive ”Den tatuerade änkan”. Vi visar även den estniska filmen ”Truth and justice” i regi av Tanel Toom. En episk film baserad på första delen i Anton Hansen Tammasaares romansvit som anses vara ett av de mest grundläggande litterära verken i Estland. Filmen handlar om en idealistisk lantbrukaren som tjurskalligt försöker bruka sin jord i slutet av 1800-talet.

I kategorin Baltic Sea Open presenterar vi även den nya svenska långfilmen ”Charter” (regi: Amanda Kernell) om Alice som under en vårdnadstvist för bort sina barn till Teneriffa. Filmen hade biopremiär i mars, men påverkades dessvärre av Coronapandemins nedstängningar. Vi tycker den förtjänar bättre och passar på att visa den här! På sena kvällen får vi se Hannes Holms relationskomedi ”Adam & Eva” med celebert besök av regissören själv som kommer avsluta den vattenburna delen av Carl International Film Festival 2020.

OBS! Ny tid för visning av “Charter” (tidigare – Måndag 24/8 15:15)

– Dagspass

10:00 – Mitt liv som hund (1985, Fokus Sverige)

12:30 – Den tatuerade änkan (1998, Fokus Sverige)

14:45 – Truth and Justice (2019, Baltic Sea Open)

– Kvällspass

18:30 – Charter (2020, Fokus Sverige / Baltic Sea Open)

20:30 – Adam & Eva (1997, Fokus Sverige)

Onsdag 26/8

Den sista festivaldagen blir en annorlunda överraskning och håller på att planeras i detta nu – håll utkik på vår Facebooksida där vi presenterar nyheter! 

Den sista festivaldagen blir en annorlunda överraskning och håller på att planeras i detta nu – håll utkik på vår Facebooksida där vi presenterar nyheter!