Utlåtande från CIFF med anledning av medias uppmärksamhet kring begränsad publik

 

När coronapandemin lamslog samhället valde Carl International Film Festival att tänka om, anpassa oss och nyttja en av vår hemkommuns största tillgångar – havet.

Resultatet blev världens första filmfestival på vatten.
Ett smittsäkert koncept där vi förvandlar en av Karlskronas hamnar till ett festivalområde och en biograf, där publiken kan uppleva nordiska filmpremiärer såväl som svenska klassiker från sina båtar.

Innan lansering kontaktade vi polis och berörda myndigheter. Våra planer välkomnades och fick grönt ljus för flera månader sedan, men nu – strax innan festivalen går av stapeln – stöter vi på patrull från en inkonsekvent och kontroversiell lag som drabbar stora delar kulturbranschen. En lag som inte ens ska gälla på vatten och därför inte beröra Carl International Film Festival.

Vi är bara ett av många exempel på aktörer som särbehandlas i regeringens smittskyddsstrategi och för allas skull – arrangörer såväl som besökare – hoppas vi på en framtida förändring i lagen.

Men nu tänker vi framåt! Nästa helg kommer vi som utlovat att arrangera fjärde upplagan av Carl International Film Festival för en båtburen och virtuell publik.
Vi anpassar oss givetvis efter polisens beslut och kontrollerar att besökarantalet inte överstiger 50 personer.

Vi vill understryka att det som kommunicerats i SVT och Expressen, gällande 25 båtar och 2 personer i varje båt, enbart är ett av många scenarier. Ni som redan köpt samt planerar att köpa biljett till festivalen får lov att vara ett större sällskap, som utlovat. Det är dock viktigt att ni kommunicerar era planer till oss.
Vi har plats för 25 fritidsbåtar i Saltö hamn. Restriktionerna innebär att om det är större sällskap i varje båt så blir det färre båtar – allt för att vi ska hålla maxgränsen på 50 personer. Det är alltså inte mängden båtar som begränsas utan antalet personer totalt. Vår publik drabbas således inte ekonomiskt av restriktionerna.

Och för er som inte kommer att kunna delta i festivalen på plats i Saltö Hamn kompletterar vi med Carl Virtual Festival och livesändningar från området varje dag.

Tack alla våra besökare och partners för att ni stödjer oss – tillsammans ska vi fira en fantastisk och världsunik festival i Karlskrona skärgård! ???